Scheuten en kiemen

wanneer scheuten en kiemen in seizoen eten?

Voordelen Vitamine A en C, en mineralen

Hoe kiezen Kijk naar de houdbaarheidsdatum

Hoe bewaren In de koelkast, maar niet te lang

Kiemen of scheuten zijn zaden met daaraan jonge, net ontkiemde plantjes. Alle soorten zaden, granen of peulvruchten kunnen ontspruiten en dus verkocht worden in hun kiemvorm. Bekende voorbeelden zijn luzerne, prei, radijs, klaver, ...

De kiemen worden gekweekt op hydrocultuur.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 52 kcal
217 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
4,6 g
0 g
Eiwitten 5 g
Vezels 2,4 g
Zetmeel 4,6 g
Zout 0,04 g
Water 84 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 42 mg 
Folaat 160 µg
Fosfor              58 mg
IJzer 0,8 mg
Jodium 0 µg
Kalium 250 mg
Koper 0,2 mg
Magnesium
25 mg
Natrium 17 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,2 mg
Vitamine B2 0,12 mg
Vitamine B6 0,16 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 7 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,1 mg
Vitamine K µg
Zink 0,8 mg

Wat zijn de voordelen van scheuten en kiemen?

In de kiem zitten vaak meer voedingsstoffen dan in de volwassen plant. Tijdens het kiemen wordt er bijvoorbeeld veel vitamine A en C gevormd, maar kiemen en scheuten bevatten ook veel mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. 

Het is echter niet bewezen dat kiemgroenten daarom gezonder zouden zijn hun volwassen versie.

Hoe scheuten en kiemen kiezen?

Omdat kiemgroenten worden gekweekt onder vochtige en warme omstandigheden, bestaat er een risico op bacteriën. Het is daarom belangrijk om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te respecteren. 

Kies steeds voor verse, fris uitziende kiemgroenten met een voldoende lange houdbaarheidsdatum

Hoe scheuten en kiemen bewaren?

Bewaar scheuten en kiemen in de koelkast, maar nooit langer dan twee tot drie dagen, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum.

Hoe scheuten en kiemen klaarmaken?

Was kiemgroenten altijd eerst onder stromend water. Kwetsbare groepen zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen eten kiemgroenten beter niet rauw.

Je kunt kiemen en scheuten even onderdompelen in kokend water of wokken. Door de hitte worden eventuele bacteriën gedood.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen